Oryginalny przepis na Dzień Matki? Przygotuj pyszny obiad!

 

Obchodzony 26 maja Dzień Matki to doskonała okazja, by odwdzięczyć się swoim mamom za wszystko, co dla nas zrobiły. Nie pozwólmy więc, by ten wyjątkowy dzień spędziły w kuchni. Co pysznego możemy przyrządzić sami, by nasze mamy ucieszyły się tak samo jak wtedy, gdy dostawały od nas własnoręcznie przygotowane laurki? Podpowiadamy.

Wyręcz mamę w kuchni!

Kto z nas nie pamięta smaku pomidorowej z domowym makaronem lub aromatycznego rosołu parującego w porcelanowym talerzu? Mama – to właśnie ona zawsze woła nas do stołu i podsuwa pod nos coś pysznego do zjedzenia. Teraz jest najlepszy czas, by jej się odwdzięczyć za miłość i opiekę zapraszając na własnoręcznie przygotowany obiad. Aby zaskoczyć swoją mamę warto zaryzykować i pokusić się o przygotowanie potrawy z nietypowymi składnikami łącząc ciekawe smaki i inspirując się kuchniami świata. Na pierwsze danie zaserwujmy elegancką i aromatyczną zupę cytrynową z czarnymi oliwkami. Jako drugie danie doskonale sprawdzi się fasolowe leczo z serem niebieskim. Poniżej podpowiadamy, jak je przygotować.

Zupa cytrynowa z czarnymi oliwkami

Składniki:

·        około 0.5 kg mięsa wołowego

·        2 laski kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol

·        20 dag boczku wędzonego w kawałku

·        2 marchewki

·        1 pietruszka (razem z natką)

·        1 cebula

·        1 mały seler

·        2 średnie ogórki kiszone

·        1 ziemniak

·        1 mała papryczka chili

·        1 cytryna

·        opakowanie czarnych oliwek

·        1 papryka czerwona

·        3 łyżki koncentratu pomidorowego

·        1 łyżka kwaśnej śmietany

·        2 ząbki czosnku

·        przyprawy wedle uznania: liść laurowy, majeranek, papryka słodka, sól i pieprz

·        odrobina cukru

Przygotowanie:

Kiełbasę śląską z kurczaka marki Konspol, mięso wołowe i boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy liście laurowe i zalewamy wodą. Gotujemy całość przez około 40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie szykujemy warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, papryczkę chili, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w grubszą.  Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się mięsa i gotujemy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, garść oliwek oraz pokrojoną w plasterki cytrynę. Zupę gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Całość doprawiamy do smaku majerankiem, papryką słodką, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Na koniec dorzucamy posiekaną świeżą pietruszkę oraz zabielamy łyżką kwaśnej śmietany.

 

Fasolowe leczo z kolorowym pieprzem i serem niebieskim

Składniki:

·        1 kg kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol

·        1 cebula

·        1 ser niebieski

·        pęk natki pietruszki

·        170g sera niebieskiego

·        2 ząbki czosnku

·        2 małe czerwone papryki

·        2 małe żółte papryki

·        1 cukinia

·        1 opakowanie przecieru pomidorowego

·        2 puszki białej fasoli

·        Naturalny przecier pomidorowy

·        Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz kolorowy, papryka wędzona

Przygotowanie:

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Papryki oczyszczamy z gniazda nasiennego i również kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy wszystko się zarumieni i trochę zmięknie przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i przecier pomidorowy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze cząstki i dodajemy do pozostałych składników. Leczo doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną. Na koniec dodajemy pokruszony ser niebieski i posiekaną natkę pietruszki. Danie warto podawać w towarzystwie świeżej bagietki.

Smacznego!